Finom kávé – jó kávé – verseny kávé?

grean-bean-coffeebean-countries-kavezsakok

Az emberek ízlése elképesztő szubjektív. Valaki szereti a spenótot és valaki ki nem állhatja.

Mégis hiszek abban, hogy megfelelő alapanyagból, magas szintű hozzáértéssel bármit el lehet készíteni úgy, hogy az finom legyen (még egy olyan borzasztó ételt, mint a spenótot is). Elsősorban most fekete kávékról fogok utalni. A finom kávé tehát elég relatív. Különböző emberek különböző módon értékelünk különféle ízeket, érzékeket. Ez teljesen rendben is van. Ugyanakkor van egy barista és egy brewers cup nevű verseny, ami azt hivatott kutatni, hogy kinek van különlegesen finom és jó pontozású kávéja. Ezen a ponton a szubjektivitás megdőlni látszik. Itt már nem elég, hogy a kávé ízletes. A lehető legobjektívabban kell szemlélnünk a kávénkat. Az ízjegyek itt is fontosak maradnak. Ugyanakkor szét kell bontanunk a kávékat, hogy megismerjük mi is az, amitől finom. Egy kicsit olyan ez, mint az irodalomban a verselemzés. Mondhatnánk ugyan, hogy egy pillangó is addig szép, amíg repül és gyönyörködhetünk benne, viszont ha felboncoljuk, elveszti a szépségét… de mégis mi emberek szeretjük megkeresni majd megérteni a dolgok miértjét. Megvizsgáljuk, hogy mennyire savas vagy mennyire édes a kávénk majd textúráról beszélünk, komplexitásról majd az utóízről, ami a szánkban marad. Ezek a szempontok már nagyban segítenek, hogy objektívan el tudjunk rugaszkodni a „nekem ez ízlik” kifejezéstől. Körülbelül így határozzuk meg mi baristák általánosságban, hogy mi is a jó kávé. A verseny kávé ugyanakkor egy teljesen más tészta. Általában nagyon magas minőségű kávékat hozunk magunkkal, ahol beszélnünk kell a különböző savak mennyiségéről és minőségéről, a kávé testéről, az aromájáról, a balanszosságról, értékelnünk kell az ízjegyeket, amik kiemelkedően és megbújva szerepelnek a kávéban. Megemlíteni, hogy hogyan viselkedik az adott kávé melegen majd hidegen és ez milyen hatással van a kávénkra. Ezeket a különböző támpontokat jellemzik és pontozzák a hozzáértők. Így teljesen objektívan kapunk egy számrendszert, amibe belehelyezhetjük az adott italt. És hát ebben van a turpisság. Mert például lehet, hogy van egy jó attribútumú, magas pontszámú kávé (90+), ami minden kritériának megfelel, de összességében nem finom. De attól lehet még jó kávé illetve, akár lehet győztes verseny kávé is. És ez persze fordítva is igaz. Lehetséges, hogy ha beleszimatolunk a csészébe és megízleljük tartalmát, mindenféle trópusi gyümölcsök tódulnak majd bele. S mégis egy nagyon alacsony pontszámú gyenge kávét kapunk, amivel nem tudunk versenyezni. Vagy egy bizonyos hőmérséklet alatt már használhatatlanná válik a kávénk és nem mutat magából semmit sem – szétesik.

A kérdés az az, hogy mikor leveszünk egy kávét a polcról akkor miért is tesszük azt. És hogy mennyire vagyunk megbocsájtók/kritikusak az épp adott kávéval szemben, az nem múlik máson, mint azon, hogy épp egy kis délutáni kávézáshoz vagy egy világbajnoksághoz keressük majd a szürcsölgetni való fekete levest.

Összefoglaló

A kérdés az az, hogy mikor leveszünk egy kávét a polcról akkor miért is tesszük azt. És hogy mennyire vagyunk megbocsájtók/kritikusak az épp adott kávéval szemben, az nem múlik máson, mint azon, hogy épp egy kis délutáni kávézáshoz vagy egy világbajnoksághoz keressük majd a szürcsölgetni való fekete levest.

Olvasásra ajánlom

team-hungarian-championship-espresso embassy

Verseny IV.

Azt álmomban sem gondoltam volna. Megnyertem a Magyar Brewers Cup versenyét és muszáj volt elmorzsolnom egy könnycseppet is… Még ma is nehéz elhinnem, hogy ez ténylegesen megtörtént…

Brewing coffee-kavekeszites-barista

VERSENY I.

A versenyfelkészülés nem egyszerű dolog. Nagyon komoly szabályzat van, hogy mit lehet és mit nem lehet. Az első dolgom tehát nem is lehetett más, mint hogy nekiálltam átnyálazni a versenyszabályzat minden szegletét, nehogy egy kis nüansz miatt komoly pontlevonásban vagy esetleg kizárásban részesüljek.

poring coffee-barista-style-championship

Verseny III.

Hát elérkezett a verseny napja. Összeszedtem a kis eszközeimet, a biztató szavakat az Espresso Embassyban és elindultam a Flow Speciality Kávézóba, hogy megnézzem, mit tudok kihozni ebből az ismeretlen kávéból a zárt körös (compulsory) versenyen…

kave-coffee-v60-dark roast-sötétpörkölés

MITŐL LESZ JÓ EGY BARISTA?

Fúúú, hát ez egy nagyon érdekes kérdés… Amikor felvételiztem mostani munkahelyemre a tulajdonos feltette nekem ezt a kérdést, de nem tudtam rá válaszolni. Elég az, hogy valaki szimplán értsen a kávéhoz vagy szeressen kávézni? Nem. Önmagában nem ettől lesz egy barista jó. Körülbelül 30%-40%ban fontos a kávé és 60%- 70%-ban a vendéglátás.

chemex-filterkávé-barista-pourover

VERSENY II.

Kiírták a verseny időpontját Január 12-13-án lesz megrendezve itt Budapesten. Először lesz egy elődöntő majd maga a döntő. Nagyon izgatott vagyok.

“Kérek egy kávét” ??!

Baristaként elég sűrűn találkozom ezzel a mondattal, ez egy kicsit olyan, mint bemenni egy étterembe és kérni egy bort, de nem specifikálni, hogy vörös vagy fehér esetleg rosé és hogy száraz-e vagy félédes. Mondhatni a bor nagyon jó példa, hiszen egy kicsit a kettő rokonszakma. Mind a kettő annyira összetett és teli van nüanszokkal amik befolyással lehetnek az italunkra.

Írj nekem!

Megosztás:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email