Verseny III.

poring coffee-barista-style-championship

Hát elérkezett a verseny napja.

Összeszedtem a kis eszközeimet, a biztató szavakat az Espresso Embassyban és elindultam a Flow Speciality Kávézóba, hogy megnézzem, mit tudok kihozni ebből az ismeretlen kávéból a zárt körös (compulsory) versenyen.
1 óra állt a rendelkezésemre, hogy gyakoroljak a kávéval. Általában ha új kávét kóstolok, akkor csak szimplán lecuppingolom, de mivel ezen a versenyen brew-t kell készítenem, így erre is volt/van egy biztonsági filter kávé receptem, amivel egyszerűen gyorsan lehet nagyon tiszta, konzisztens és finom kávékat készíteni. Ha ez nem működött volna a kávéval, akkor Vid Richárdnak köszönhetően nem estem volna pánikba. Hiszen ajánlásával volt nálunk 3db aeropress is, ha minden kötél szakad… Így több lehetőséget hagytunk magunknak megtalálni a megfelelő módot a kávé elkészítésére. Mivel ismeretlen őrlőt kellett használnom, ezért úgy döntöttünk Richárddal, hogy taktikusan elkezdjük keresgetni a recepthez megfelelő őrlemény nagyságot. Így 3 különböző őrlő nagysággal 95 °C- os vízzel elkészítettük a 3 italt és keresgettük, hogy hol a finom. Ezután ugyanezekkel a különböző őrlőállásokkal rámentünk 90°-os vízzel is, hogy érezzük a különbséget, hogy mi történik, ha kevesebbet oldunk ki a kávénkból. Ebből a 6 kávéból már tudtuk, hogy melyek azok a beállítások, amiket fogunk használni. De a biztonság kedvéért még elkészítettünk 1-1  variánst, hogy a recepten finomítsunk egy kicsit. És úgy éreztük, hogy egy elég

finom kis kávét készítettünk el!

Ezután jött az, hogy el kellett készíteni az italokat. Pontosan 7 perc állt a rendelkezésemre.
Viszont elkövettem egy hibát. Elfelejtettem kis kanalat felvinni az előadó térbe. Szerettem volna a felkészülési időmben kiporciózni a kávémat. De erre így nem volt lehetőség. Ha megpróbálom, csak őrölt kávé lett volna mindenhol… Így úgy döntöttem, hogy egyszerre leőrlöm az összes kávét és a verseny kezdetekor figyelmesen külön-külön kimérem az eszközökbe. És itt jött egy újabb hiba, megszaladt a kezem és egy fél grammal több került az egyik V60-ba. Nem tűnik soknak, de végzetes hibákat eredményezhet már ekkora pontatlanság is. Kivehettem volna a kávét az eszközből, ugyanakkor kanál még mindig nem volt nálam… és nem tudtam mással belenyúlni már. Így gyorsan döntöttem és a másik két eszközt is megtöltöttem kávéval. És folytattam tovább a versenyt, mintha mi sem történt volna. Úgy voltam vele, hogy feláldozom a konzisztenciát annak érdekében, hogy a másik két eszközzel finomabbak legyenek a kávék, ha az első hiba miatt el is romlik az első ital. Körülbelül 4 perc alatt kész voltam és vártam, hogy teljen az idő és a kávém hűljön és finomabb legyen. Mikor már furán néztek rám a bírák, 6 percnél úgy döntöttem, hogy fejezzük ezt be és megengedtem, hogy elvigyék a már elkészített, kicsit lehűlt italokat.  Így telt a Compulsory service-es nap. Ahol a nap végén megtudtam, hogy benne vagyok az első 6 versenyzőben, aki tovább jutott a döntőbe 😉
Utólag is külön köszönet Kántor Máténak, hogy egész napos jelenlétével erősítette bennem a lelket és támogatott mindenben a verseny egész napján. És természetesen Vid Richárdnak az elképesztő támogatásért, amit a verseny előtt, alatt és után nyújtott.

To be continued…

Összefoglaló

Hát elérkezett a verseny napja. Összeszedtem a kis eszközeimet, a biztató szavakat az Espresso Embassyban és elindultam a Flow Speciality Kávézóba, hogy megnézzem, mit tudok kihozni ebből az ismeretlen kávéból a zárt körös (compulsory) versenyen...

Olvasásra ajánlom

kavebab-cappuccino-kavezok

ROSSZ KÁVÉ VAGY CSAK EGY HIBA?

Sokszor találkozom azzal a mondattal, hogy -„Elmentem egy helyre és nem volt jó a kávé (túl forró volt a tejes ital, keserű volt a filter kávé, esetleg „tiszta savtenger” volt az espresso). -Ez a hely „sz@r.” Nem szeretem ezeket a drasztikus kijelentéseket. Először is, úgy gondolom, hogy a szubjektivitást nem szabad belevenni, egy véleménynyilvánításba. A nekem nem ízlett nem megegyező a „sz@r”- ral. Másodszor pedig azt gondolom, mindenkinek jár egy második, majd egy harmadik esély.

grean-bean-coffeebean-countries-kavezsakok

Finom kávé – jó kávé – verseny kávé?

A kérdés az az, hogy mikor leveszünk egy kávét a polcról akkor miért is tesszük azt. És hogy mennyire vagyunk megbocsájtók/kritikusak az épp adott kávéval szemben, az nem múlik máson, mint azon, hogy épp egy kis délutáni kávézáshoz vagy egy világbajnoksághoz keressük majd a szürcsölgetni való fekete levest.

“Kérek egy kávét” ??!

Baristaként elég sűrűn találkozom ezzel a mondattal, ez egy kicsit olyan, mint bemenni egy étterembe és kérni egy bort, de nem specifikálni, hogy vörös vagy fehér esetleg rosé és hogy száraz-e vagy félédes. Mondhatni a bor nagyon jó példa, hiszen egy kicsit a kettő rokonszakma. Mind a kettő annyira összetett és teli van nüanszokkal amik befolyással lehetnek az italunkra.

kave-coffee-v60-dark roast-sötétpörkölés

MITŐL LESZ JÓ EGY BARISTA?

Fúúú, hát ez egy nagyon érdekes kérdés… Amikor felvételiztem mostani munkahelyemre a tulajdonos feltette nekem ezt a kérdést, de nem tudtam rá válaszolni. Elég az, hogy valaki szimplán értsen a kávéhoz vagy szeressen kávézni? Nem. Önmagában nem ettől lesz egy barista jó. Körülbelül 30%-40%ban fontos a kávé és 60%- 70%-ban a vendéglátás.

kavebab-cappuccino-kavezok

ROSSZ KÁVÉ VAGY CSAK EGY HIBA?

Sokszor találkozom azzal a mondattal, hogy -„Elmentem egy helyre és nem volt jó a kávé (túl forró volt a tejes ital, keserű volt a filter kávé, esetleg „tiszta savtenger” volt az espresso). -Ez a hely „sz@r.” Nem szeretem ezeket a drasztikus kijelentéseket. Először is, úgy gondolom, hogy a szubjektivitást nem szabad belevenni, egy véleménynyilvánításba. A nekem nem ízlett nem megegyező a „sz@r”- ral. Másodszor pedig azt gondolom, mindenkinek jár egy második, majd egy harmadik esély.

Brewing coffee-kavekeszites-barista

VERSENY I.

A versenyfelkészülés nem egyszerű dolog. Nagyon komoly szabályzat van, hogy mit lehet és mit nem lehet. Az első dolgom tehát nem is lehetett más, mint hogy nekiálltam átnyálazni a versenyszabályzat minden szegletét, nehogy egy kis nüansz miatt komoly pontlevonásban vagy esetleg kizárásban részesüljek.

Írj nekem!

Megosztás:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email